ISLYKTER

En flott uteaktivtet i vinter er islykter. Disse kan enkelt lages ved hjelp av få hjelpemidler, og krever kun vann, ballonger, en form for beholder, minusgrader og en dæsj tålmodighet.

Dette trenger du:

Ballonger, vann, beholder (som en bolle, kaserolle, bøtte eller lignende).

 

Slik gjør du:

 

1. Fyll opp med vann

Fyll ballongene med vann, slik at den får den størrelsen du ønsker på lykta.

 

Når ballongen har den mengden vann du ønsker må du passe på å blåse en luftboble inn før du knyter. Dette gjør at lykten får en rett kant på toppen og ikke en rund.

 

 

2. Plasser ballongene

Finn frem en beholder som passer til størrelsen på ballogen fylt med vann. Denne skal passe på at vannet fryser i den formen du ønsker at lykten skal ha og at den holder seg oppreist.

 

 

 

Dette kan være boller, kjeler, kasseroller, bøtter eller blomsterpotter. Husk på at beholderen må tåle å stå ute i minusgrader, slik at den ikke blir ødelagt.

 

 

3. Sett ut

Da er ballongene klare til å bli satt ut. Dersom de heller litt til den ene siden kan du fylle opp med snø i beholderen for å rette opp. La disse stå ute til det ytterste laget av ballongen har fryst.

 

 

 

Her kan det bli litt prøving og feiling, for den må ikke fryse igjennom (da får du ingen hul lykt). Vær tålmodig og kjenn nå og da på ballongene. Husk at de små ballongene har kortere frysetid enn de store.

 

 

4. Klipp opp ballongen

Når du mener at ballongen har fryst nok, kan du klippe av toppen av ballongen, og fjerne restene. Hvis den har fryst nok vil du ha en fryst islykt!

 

 

 

 

5. Lag åpning

Dersom vannet har fryst over åpningen kan du bruke en gjenstand for å slå hull i den. Du kan bruke en saks, pinne, skrutrekker eller liknende. Dersom det er et tykt islag kan du bruke varmt vann for å smeltye tilbake hullet i åpningen.

 

 

 

Hell ut det ekstra vannet og ta ut islykten din forsiktig.

 

 

FERDIG!

Da er islykten ferdig og klar til bruk. Dersom det er fare for smelting før kvelden og lysene skal tennes kan du oppbevare den i frysa i mellomtiden.

 

 

 

Fakta:

Dette er en fin aktivitet for barn i nesten alle aldere - det kommer bare an på hjelpen fra voksne. Dette kan være en tålmodighetsprøve med ventingen, men barna kommer til å bli glade og overraskede da de ser det fine relultatet! Tips: Bland litt maling i vannet, så får du fargede lykter. 

Tid:

Sett av 1-2 timer til selve lagingen, når sluttresultatet er ferdig kommer an på minusgradene og frysetiden på ballongen. Kan være fint å la på dagen i skole/barnehagetiden og la fryse over natten (dersom det ikke er for kaldt ute).


Materialer:

 

Ballonger runde 100 stk
Kjøp
110,-
20+
Ballonger 100 stk
Kjøp
219,-
5
Fiskars barnesaks L13 cm
Kjøp
60,-
100+
Myk bøtte med helletut H16 cm
Kjøp
75,-
100+
Micki kjelesett i aluminium 14 deler
Kjøp
29%
490,-
695,-
9