Hva er Robinia-tre?

 

De fleste apparater, elementer og hytter i denne kategorien er produsert i Robiniatre. Og det er det flere gode grunner til:

 

Robinia kommer opprinnelig fra Amerika. Ble importert til Frankrike av gartner Jean Robin (derav navnet) på 1600-tallet. Ble i utgangspunktet benyttet som pyntetrær i avenyer på grunn av vakre blomster og ornamentale stammer. Komersiell bruk ble oppdaget senere. Robinia er ikke et «regnskogtre» og driftes i Europa mest i Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Romania. Robinia er det tredje mest utbredte plantasjetreet etter Eucalyptus og Popler.

 

Robiniatrærne er gode CO2 opptagere og kan brukes til å forbedre dårlig og forurenset jord. Trærne sprer seg derimot lett, kan utkonkurrere andre planter og kan være vriene å bli kvitt hvis de først har fått fotfeste. 

 

Treet er hardt og har meget gode egenskaper mot sopp og råte. Og er derfor tilnærmet vedlikeholdsfritt. Stokker kan stå i jord opp mot 100 år. En stor del av stammen er kjærneved som er det mest slitesterke og varige. Stokkene som vi leverer er også renskjært inn til kjærneveden, og dermet svært slitesterke. Sammenlignet med andre tresorter er det veldig liten bevegelighet i treet både i forhold til inntørking og varme/kulde. Stokkene er også meget stive.

 

Ubehandlet vil treet etter tid få en grålig overflate men uten svertesopp og lignende.

Enkelte Robiniastokker kan ha spenninger i seg som først vil komme frem etter en tids bruk, i form av åpne sprekker. I slike tilfeller erstatter vi stokken. 

 

OVERFLATEBEHANDLING

Alle våre Robiniaprodukter leveres ubehandlet. 

Mange av produktene trenger i utgangspunktet ingen behandlig, men de kan leveres med klarbeis/linolje eller brunpigmentert, mot et lite tillegg. Dette vil gjøre dem enda mer motstandsdyktige mot sopp/råte, smuss, misfarging, vær og vind etc.

NB: Det vil alltid være naturlige ­fargevariasjoner i treverket.